Uitscheidingsstelsel

Het uitscheidingsstelsel zorgt ervoor dat overbodige stoffen en afvalstoffen uit het lichaam gehaald worden. Dat word gedaan met deze organen:
  • Longen
  • Nieren
  • Huid
  • Endeldarm
  • Lever

Longen

In de longen bevinden zich ongeveer 1.600.000.000 longblaasjes. Longblaasjes zitten aan het uiteinde van de longtrechters van de luchtpijptakjes. In de longen vindt gaswisseling plaats. Door middel van ademhalen wordt zuurstof via de luchtpijp en bronchiën in de longen gebracht en worden de afvalstoffen uit de longen afgevoerd. Afvalstoffen die via de luchtwegen worden uitgescheiden, komen van de lichaamscellen. In lichaamscellen worden afvalstoffen die vrijkomen bij de verandering van brandstof in energie, afgegeven aan de bloedbaan. In de longen worden alleen de afvalstoffen uitgescheiden, die in de longblaasjes gasvormig kunnen worden.

Nieren

Het doel van uitscheiden via de nieren is het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam. De afvalstoffen die je nieren uit het bloed verwijderen zijn onder andere afbraakproducten uit de lever zoals ureum, of afbraakproducten van alcohol en medicijnen. De twee nieren zijn de belangrijkste organen van het uitscheidingsstelsel. Je nieren zijn opgebouwd uit ongeveer 1 miljoen hele kleine filtertjes, die worden nefronen genoemd, waarin de urine wordt aangemaakt. De urine verlaat de nieren via de urine leiders, daarna wordt het voor een tijdje opgeslagen in de blaas en daarna kan je urine je lichaam verlaten via de urinebuis. Aan de nieren zitten ook nog bijnieren, dat zijn klieren die stoffen uitscheiden die meteen in het bloed worden opgenomen.

Lever

De lever zorgt voor opslag, afbraak, opbouw en het omzetten van stoffen. Als je een maaltijd hebt gegeten en er zit daarna veel glucose in het bloed, dan neemt de lever teveel aan glucose op. Alles wat je eet en drinkt wordt verteerd, wanneer koolhydraten (suikers en zetmeel) worden verteerd, ontstaat er glucose.
In de lever worden natuurlijk giftige stoffen zoals alcohol en medicijnen afgebroken of omgezet. De lever zorgt er dan weer voor dat de effecten van alcohol en medicijnen tijdelijk zijn, daarom is het heel erg belangrijk dat je je lever niet teveel aantast door bijvoorbeeld te veel alcohol drinken. Je blijft niet dronken en medicijnen raken ook ooit uitgewerkt. De lever breekt versleten rode bloedcellen af en het ijzer wordt opgeslagen en de rest van de hemoglobine wordt weer afgebroken tot een gele stof, die in de galblaas wordt opgeslagen. De gele stof wordt met de gal uitgescheiden en verlaat via de darmen je lichaam. Door die stof is je poep bruin. 

 

Huid

Het beschermen van het lichaam tegen invloeden van buitenaf.
Het in stand houden van de lichaamstemperatuur.
Het aanmaken van vitamine D met behulp van zonlicht.
Het opnemen van invloeden uit de buitenwereld via tast, kou, warmte en pijnzintuigen. 
Het uitscheiden van afvalstoffen.
De huid is in lagen opgedeeld

Bekijk wat voorbeelden

Maak jouw eigen website met JouwWeb